POTRAVA VŠEOBECNE

 

Škrečok nie je čistý vegetarián. V prírode sa živí najmä čerstvými rastlinami, zrnom a rôznymi semienkami. Stravu si vylepší aj hmyzom alebo červami. Ak nemá noru priamo pri zdroji obživy, často musí prekonávať veľké vzdialenosti, aby ju našiel. Do nory ju nosí v lícnych torbách. Zmestí sa do nich množstvo potravy, ktorá zodpovedá až 1/3 jeho hmotnosti. V nore má na zásoby vyhradenú zvlášť „miestnosť“. Aj škrečok chovaný v zajatí si môže vytvárať veľké zásoby, ktoré je nutné pravidelne kontrolovať, či neplesnivejú.

Bežne predávané krmivá pre škrečky obsahujú iba suché zložky (obilniny, vločky, orechy, sušené ovocie, zeleninu a rastliny). V ponuke krmív sú taktiež rôzne dropsy, ktoré by však škrečok nemal dostávať častejšie než 1-2-krát týždenne, lebo obsahujú cukor. Nadmerný príjem cukrov a tukov (tuky obsahuje najmä škrečkami milovaná slnečnica a rôzne druhy orechov) môže viesť k obezite (príp. k cukrovke), ktorá, rovnako ako u ľudí, nemá dobrý vplyv na zdravie škrečka.

Škrečok potrebuje aj čerstvú potravu (ovocie, zeleninu, naklíčené semienka, vhodné druhy rastlín a vetvičiek ovocných stromov), avšak nedávame ju mláďatám do troch týždňov veku z dôvodu, že by mohli dostať hnačku. Čerstvú potravu pred podávaním vždy dôkladne umyjeme a usušíme. Mokrá potrava by tiež mohla spôsobiť hnačku. Zvyšky čerstvej potravy odstraňujeme každý deň, aby sme predišli jej splenisveniu.  Rastliny nikdy nezbierame vedľa ciest alebo na miestach, kde mohlo dôjsť k ich znehodnoteniu zvieracími výkalmi. Na takto znehodnotených rastlinách sa môžu nachádzať choroboplodné zárodky. Rastliny nezbierame do mikroténových vrecúšok. Mohlo by dôjsť k ich zapareniu, škrečok by sa mohol a dutie môže spôsobiť aj smrť zvieratka. Nikdy  nepodávame nahnitú, plesnivú alebo inak znehodnotenú potravu! Pri nahnitom ovocí alebo zelenine nepostačuje odstrániť len nahnitú časť, pretože škodlivé látky, ktoré vznikajú pri hnití, sú už rozšírené v celom plode. Takýto plod vyhodíme! Pozor treba dávať aj na rastliny, ktoré sú pre škrečka jedovaté. 

            V strave škrečka nesmú chýbať ani bielkoviny živočíšneho pôvodu (červy, krevety, kuracie mäso, uvarený bielok, príp. granule pre psov, mačky či fretky), alebo ich potrebu pokryjú niektoré druhy mliečnych výrobkov (napr. biele jogurty, syry, tvaroh), príp. tofu. Pri kŕmení sa vyvarujem súčasnému podávaniu zeleniny, ovocia alebo rastliniek s niektorými druhmi mliečnych výrobkov (jogurt, Actimel, Activia, kefír). Ich kombinácia by mohla viesť k hnačke.

            Vhodnou potravou je aj usušené pečivo, najmä tmavý chlieb. Škrečok si na ňom obrusuje hlodáky, ktoré mu neustále dorastajú. Pozor treba dávať na to, aby pečivo nebolo plesnivé.

            Úplne nevhodné je všetko, čo obsahuje soľ, korenie, veľa cukru a studené potraviny (pred podávaním ich treba nechať zohriať na bežnú izbovú teplotu). Nebezpečné  sú lepkavé potraviny, ktoré by mohli škrečkovi zlepiť torby (napr. čokoláda, džem, med).

 

NEROBTE ZO SVOJHO ŠKREČKA POKUSNÉHO KRÁLIKA!

NIKDY MU NEDÁVAJTE JESŤ TO, O ČOM NEMÁTE 100 % ISTOTU, ŽE MU NEUBLÍŽI!!!

ČO NEUBLÍŽI ČLVOLEKU, MÔŽE ŠKREČKOVI SPÔSOBIŤ VÁŽNE ZDRAVOTNÉ PROBLÉMY, BA DOKONCA SMRŤ!!!