Domček alebo iný úkryt na spanie

     Domčeky poskytujú škrečkom miesto na nerušený spánok a zároveň slúži aj ako úkryt v prípade, že sa cítia byť ohrození. Musia byť vyrobené z neškodných materiálov, pretože niektoré škrečky ich ohrýzajú. Vhodné sú:

- drevené domčeky; domčeky vyrobené z dreva ihličnatých stromov nesmú obsahovať živicu - je pre škrečkov nebezpečná,

- rôzne ohybné mostíky vyrobené z drievok navlečených na ohybom drôte,

- kvetináče bez glazúry; do nich je nutné urobiť dostatočne veľký vstupný otvor so zabrúsenými okrajmi,

- kupované pečené domčeky, ktoré môže škrečok bez obáv skonzumovať,

- krabice bez potlače, zvyškov lepu alebo lepiacej pásky.

Nevhodné sú plastové domčeky, pretože väčšinou sú príliš malé (najmä domčeky dodávané ako súčasť klietok) a ak ich škrečok rozhryzie, kúsky plastu sa mu môžu dostať do tráviaceho traktu a spôsobiť vážne zdravotné problémy. Podľa niektorých chovateľov dochádza v týchto domčekoch aj ku kondenzácii vlhkosti, ktorá môže byť príčinou vzniku plesní.

Pri domčekoch alebo úkrytoch je nutné:

  • odstrániť zvyšky lepidla, lepiacej pásky alebo etikety s informáciami o výrobku alebo cene. Zvyšky lepidla sú dobre viditenľé, ak sa domček namočí do vody,
  • ak sú spájané klincami alebo iným kovovým spojovacím materiálom a tento materiál vytŕča nad úrovňou stien domčeka, je nutné ich buď odstrániť, alebo zatĺcť hlbšie do dreva, aby sa škrečok nemohol zraniť,
  • ak sú na nich ostré hrany alebo trčiace triesky, je nutné hrany zabrúsiť tak, aby sa škrečok nemohol zraniť.

     Domčeky a úkryty vyrobené z dreva je vhodné nalakovať lakom s certifikátom EN 71 - 3 (európska norma pre bezpečnosť hračiek, časť 3: Migrácia určitých prvkov; túto normu spĺňajú napr. lak Balakryl Sportakryl, ktorý naviac spĺňa aj normu pre použitie v potravinárskom priemysle a môže prichádzať do styku s potravinami). Nalakované domčeky alebo iné vybavenie sa ľahšie čistia a neznehodnotia sa tak rýchlo, ak v nich škrečok močí.

    Domček musí mať dostatočne veľký vstupný otvor umožňujúci bezpečný vstup bez rizika zranenia aj škrečkovi s plnými torbami.

     Pozor na to, že škrečok môže domček podhrabať, ten môže na neho spadnúť a spôsobiť mu zranenie, príp. ho aj usmrtiť. 

 

 

6. Iné preliezačky, úkryty, mosty

Chovné zariadenie je vhodné vybaviť čo najrozmanitejšie napr. rôznymi ohybnými mostíkmi, preliezačkami, kameňmi (tieto musia byť dôkladne očistené a bez ostrých hrán), tunelmi, konármi z vhodných stromov a pod. Vhodný materiál, z ktorého môžu byť vyrobené: drevo, kôra, korok, čistý kartón bez zvyškov lepu alebo lepiacich pások, rúrky z toaletného papiera, kuchynských utierok alebo iné papierové rúrky, napr. z papiera do plotra, z kobercov, jedlé pečené výrobky.

 

7. Toaleta

Toaleta (WC) nie je nevyhnutným vybavením. Ak sa však škrečok naučí do nej močiť, veľmi  to uľahčí čistenie ubikácie. Ako toaleta poslúžia hotové kupované toalety, rovnako dobre však poslúžia aj keramické, kovové alebo umelohmotné misky, misy z jánskeho skla alebo iné nádoby, ktoré sú častokrát výrazne lacnejšie ako originálne výrobky.  Ako náplň do toalety sa používa piesok pre činčily alebo podstielka do toaliet pre mačky (napr. Zverlit). Piesok pre činčily by nemal byť príliš jemný, aby sa predišlo zápalom očí. Podstielku do mačacích toaliet je vhodnejšie používať jemnú, pretože škrečok močí málo, jemnejšia podstielka lepšie hrudkuje a hrudky sa ľahko odstraňujú. Znečistenú náplň odstraňujeme z toalety denne a toaletu často čistíme. Usadený močový kameň sa ľahko odstraňuje octom. Piesok pre činčily alebo podstielku pre mačky je možné nasypať aj voľne na miesto, kam chodí škrečok močiť, vtedy však podstielku denne meníme a denne dôkladne čistíme miesto, kde je nasypaná. Nie vždy močí škrečok na to isté miesto, preto je nutné kontrolovať, či nie sú močom znečistené aj iné časti ubikácie.

 

8.  Nádoba na piesok pre činčily

Je vhodné poskytnúť škrečkovi dostatočne veľkú nádobu (keramickú, plastovú, kovovú, sklenené) s pieskom pre činčily, v ktorom si škrečok čistí srsť od mastnoty a môže realizovať svoju prirodzenú potrebu hrabať. Nevhodný na tento účel je piesok pre vtáky. Vhodný je nie  príliš jemný piesok pre činčily. Keďže škrečky Roborovského pochádzajú z púštnych oblastí, mali by mať piesok neustále k dispozícii. Piesok pre vtáky nie je na tento účel vhodný.

 

9. Napájačka alebo miska na vodu a nádoba na krmivo

Z napájačky nesmie kvapkať voda. Neumiestňujeme  pod ňu nádobu s krmivom. Na vodu alebo krmivo sú vhodné keramické nádoby. Suché krmivo môžeme zabaliť napr. do servítkov a schovať ho na rôznych miestach v ubikácii. 

 

 

(c) from Bosoraaky                 

Články a fotografie zverejnené na tejto stránke sú chránené autorským zákonom. Ich kopírovanie bez vedomia a súhlasu autora je postihnuteľné zákonom.